Gezond leven

Onze visie

Als mens zijn we van nature gezond en gelukkig, en uniek op 4 dimensies: je lichaam, denken, emoties en ziel. GEZOND LEVEN is in flow leven, vanuit jouw oorsprong jouw volledig potentieel leven. Dit betekent zowel fysiek, mentaal als ook sociaal emotioneel en spiritueel helemaal jezelf zijn en tot uiting komen.

Jouw eigen leefstijl, maar ook invloeden uit je omgeving, kunnen je uit balans brengen. Gevoel van onvrede en zelfs ziekte liggen dan op de loer. Om je natuurlijke staat van gezondheid en geluk te behouden is het nodig om jezelf te blijven ontwikkelen. GEZOND LEVEN is onderzoeken en observeren wat jou gezond en gelukkig maakt. Maar ook veerkracht en zelfsturing ontwikkelen om alle uitdagingen van het leven aan te gaan.

Wij zien GROEI als voorwaarde voor GEZONDHEID en GELUK.

Onze aanpak

Wij dragen hieraan bij door te inspireren, informeren en instrueren. Middels diverse aanbod helpen wij zowel particulieren als organisaties om invulling te geven aan GEZOND LEVEN en WERKEN. Telkens met focus op de 4 dimensies en vanuit deze 4 elementen:

Voeding

Gezond blijven begint met jezelf goed voeden. Weet jij wat je eet, hoeveel en hoe? Ben jij jezelf aan het vullen of voeden? Zorg dat je zoveel mogelijk onbewerkte producten eet, rijk aan nutriënten en bij voorkeur regionaal, passend bij het klimaat en het seizoen. Kennis over bouwstenen, grondstoffen en gezonde stofjes (vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere bioactieve stoffen) helpt hierbij. Hans schreef hier ook over in het boek Van GezondDorp naar GezondLand.

Verbinding

Elk mens heeft behoefte aan erkenning. Sociaal kom je tot uiting, maar…. antwoorden over jezelf vind je in jezelf. Voor gezondheid en geluk is het belangrijk dat je je verbindt met jezelf: primaire emoties, (jeugd) trauma’s, passies, zinvolle waarden, relaties, werk en een hoopvol toekomstbeeld. Zorg goed voor jezelf, en weet dat je daarmee ook goed voor je omgeving zorgt.

Ontspanning

Stress is niet erg, hebben we zelfs nodig om te groeien. Belangrijk wel is de juiste balans tussen spanning en ontspanning. Goede slaap, ademhaling en meditatie helpen je daarbij. Kijk naar lichaam en geest, onderzoek wat jij nodig hebt (rust, stilte, natuur, muziek, kunst, levensenergie, …) en zoek naar methodes die bij jou passen.

Beweging

Als sportarts durft Hans de stelling aan: ‘sporten is niet belangrijk’. Maar bewegen wel, dagelijks matig intensief als basis en wekelijks spierkracht en coördinatie uitdagen. Kijk wat binnen jouw mogelijkheden valt en denk hierbij juist ook aan alledaagse bewegingen zoals trap lopen, fietsen, was ophangen, tuinieren, schoonmaken en boodschappen doen.